• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΟΥ

 

                                             Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΟΥ

                     6a

   Στα δυτικά και βόρεια του Δύστου, απλώνεται η ομώνυμη λίμνη. Εκτείνεται σε 4.750 περίπου στρέμματα, ενώ το μέγιστο βάθος της υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 3 μέτρα.

   Περιοχή με απέραντους καλαμιώνες, η λίμνη του Δύστου, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά, γεγονός που την καθιστά σημαντικό υγροβιότοπο. Με απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η λίμνη, συμπεριλήφθηκε από το 1979 στον κατάλογο Important Bird Areas In the EEC και σήμερα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας ( ΖΕΠ ) για τη διατήρηση των πτηνών. Επίσης, ο υγροβιότοπος είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR 2420008, χωρίς όμως να εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο.

   Η δημιουργία της λίμνης, πιθανότητα οφείλεται σε τεκτονικές διαταράξεις του τέλους της τριτογενούς περιόδου, κατά τις οποίες η κοιλάδα του Δύστου μεταβλήθηκε σε κλειστή λεκάνη. Τα νερά της λίμνης διοχετεύονταν με υπόγειους οχετούς, τις καταβόθρες, κάτω από τα ασβεστολιθικά βουνά Ψωριάρης και Τσούκα.

   Η λίμνη αποτέλεσε, από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους, ιδεώδη τόπο για την ίδρυση στις όχθες της, οικιστικών πυρήνων.  Πρώτα ίχνη κατοίκησης αφορούν στη νεολιθική εποχή, όπως δείχνει η εύρεση λεπίδων οψιανού και οστράκων νεολιθικών αγγείων. Οργανωμένος οικισμός υπήρχε στο λόφο ήδη από την αρχαϊκή περίοδο, αλλά άκμασε κυρίως στην κλασσική και ελληνιστική περίοδο.

   Κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα, έγιναν και οι πρώτες προσπάθειες για την αποξήρανση της λίμνης του Δύστου. Αντίστοιχες προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν και στους νεότερους χρόνους. Και στη σύγχρονη εποχή εκπονήθηκαν μελέτες για την εκτέλεση έργων αποξήρανσης και άρδευσης, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν.

                         2a

   Πριν από 200 χρόνια, η λίμνη του Δύστου, ήταν ένας έλος, με έκταση γύρω στα 500 στρέμματα. Καθώς η λίμνη και ο κάμπος ήταν ιδιοκτησία ενός «Τούρκου Πασά»,.το 1821, όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, πριν φύγει ο Πασάς, έδωσε την λίμνη και τον κάμπο σε ένα «Τσιφλικά » που τον ονομάζανε Κοντόσταβλο. Ο Κοντόσταβλος όταν ανακάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος , θα κάνει απαλλοτρίωση,   πούλησε την περιοχή στο χωριό Ζερμπήσια που σήμερα ονομάζεται Δύστος.

          Κι ένα παραμύθι...

   Κάποτε ήταν ένας Τσοπάνος που είχε 2.500 πρόβατα . Το καλοκαίρι ο Τσοπάνος έβαζε τα πρόβατα του στον ίσκιο μίας μεγάλης καρυδιάς. Τότε άνοιξε μια χαράδρα για να κυλήσει το νερό , όμως το νερό εξαφανίστηκε . Αναγκάστηκε να κουρέψει τα πρόβατα για να κλείσει τη χαράδρα . Τότε βυθίστηκε από τα πολλά μαλλιά τους και έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη...

Εικόνα 009

Εικόνα 054   Εικόνα 055

Εικόνα 056   Εικόνα 057

Εικόνα 058   Εικόνα 089

Εικόνα 091   Εικόνα 094

                      Εικόνα 099

 

   Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης,  Αντουέλα και Μαρία,  και η μαθήτρια της Ε΄τάξης, Σοφία.