• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ

Καθολικοί ναοί:

1. Στο Δύστο, ο καθολικός ναός είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου

                      P030412 12.30 

Βρίσκεται στο λόφο του χωριού. Είναι χτισμένος σε ρυθμό Βaσιλική με τρούλο. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το 1970 οπότε και ανακαινίστηκε. Στο ίδιο σημείο προϋπήρχε ναός ρυθμού βασιλικής για τον οποίο δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Το μόνο που έχουμε είναι μερικές εικόνες και το σταυρό από το παλαιό εικονοστάσιο (τέμπλο).

 

        Περιγραφή του ναού

     Η Εκκλησία βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο. Γύρω της υπάρχουν ψηλά δέντρα. Είναι μεγάλη, αρκετά ψηλή και έχει δύο εισόδους. Πριν λίγο  καιρό, δεν υπήρχαν  αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού.  Με τη συνεργασία του χωριού

και του ιερέα, έγιναν κάποιες εσωτερικές τοιχογραφίες, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να γίνει ακόμη πιο όμορφος ο χώρος προσευχής.


2. Ο ναός του Αγιου   Ιωάννου του Χρυσόστομου που βρίσκεται στην πλατεία του οικισμού Κουτουμουλά. Είναι ο   καθολικός ναός του οικισμού και είναι χτισμένος σε ρυθμό απλής Βασιλικής.Το 2010, πραγματοποιήθηκε  ανακαίνιση στην ωραία τοιχοποιϊα του   ιερού Ναού.

  


    Στην ενορία μας υπάρχουν και τα εξής εξωκλήσια:

1. του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της λίμνης,

2. του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λίμνης στους πρόποδες του πύργου της λίμνης 

3. του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στη νότια πλευρά του πύργου,  4. του Αγίου Νικολάου που ήταν το παλαιό κοιμητήριο του χωριού και βρίσκεται μεταξύ Δύστου και οικισμού Κουτουμουλά

5.  ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκο, που βρίσκεται στα Κουτουμουλά και είναι και το Νεκροταφείο του χωριού.

6. Ο ναός των Εσοδειών της Θεοτόκου που βρίσκεται ψηλά   στον πύργο του οικισμού Κουτουμουλά. Ο ναός αυτός είναι ιστορημένος, στους πλευρικούς τοίχους του κυρίως ναού και τον ιερού παρατηρούμε μορφές Αγίων. Απο άγνοια του κόσμου, οι τοίχοι είχαν επικαλυφθεί με ασβεστοκονίαμα (σοβάς). Έχει γίνει μια προσπάθεια καθαρισμού ενώ η  τεχνική της αγιογραφίας υποδηλώνει ότι οι τοιχογραφίες ανήκουν στο δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟ

Εκκλησία του Ιωάννη του Θεολόγου

 

- Πάτερ, πότε χτίστηκε η εκκλησία;

- Η εκκλησία, άρχισε να χτίζεται το 1967 και τελείωσε το 1970. Πριν χτιστεί αυτός ο ναός, υπήρχε ένας μικρότερος που δεν γνωρίζω όμως, πολλά γι? αυτόν.                      

- Με τον καιρό, έγιναν κάποιες αλλαγές στην εκκλησία;                  

- Έγιναν αλλαγές: άλλαξαν τα εικονοστάσια (τέμπλο), οι καρέκλες, τα μανουάλια των κεριών, το Δεσποτικό, το παγκάρι, τα αναλόγια. Έγινε διαχωρισμός του κυρίως (του κεντρικού ναού) με την προσθήκη, καθώς και η διακόσμηση του ιερού με τοιχογραφίες.  

  

- Θα θέλατε να κάνετε κι άλλες αλλαγές στην εκκλησία;

 - Ο ιερός ναός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μεγαλοπρεπής, σε ρυθμό Βυζαντινό, σταυροειδής   με τρούλο. Στο εσωτερικό του δεν χρειάζονται άλλες αλλαγές, θα ήθελα όμως, να μεγάλωνα το προαύλιο ανατολικά και να γίνει εκεί ένα πνευματικό   κέντρο.

 

- Πώς σας φαίνεται το χωριό μας;  

 - Έχει ηρεμία, ησυχία, καθαρό αέρα. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και ευγενικοί. Το αρνητικό του χωριού είναι τα πολλά κουνούπια, λόγω της λίμνης και το ζήτημα της κεντρικής αποχέτευσης που δεν υπάρχει.  


 Το κείμενο και τη συνέντευξη επιμελήθηκαν οι:                          

Ιωάννα-Μαρία  και Αγγελική, μαθήτριες της Ε' τάξης και η Αμάντα, μαθήτρια της ΣΤ΄τάξης.