• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 3
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΟΥ

  1a Στον επιβλητικό, βραχώδη και απόκρημνο λόφο Καστρί, που δεσπόζει στην πεδιάδα κοντά στη λίμνη του Δύστου, ιδρύθηκε κατά την αρχαιότητα ο ομώνυμος οικισμός.

   Η αναφορά "Δύστος:πόλις Ευβοίας" στα Φιλιππικά του Θεόπομπου, που σώζεται από το συγγραφέα Στέφανο Βυζάντιο, αποτελεί τη μοναδική φιλολογική μαρτυρία για την αρχαία πόλη.

  Σύμφωνα με την αρχαία γραμματολογία, η λέξη "δύστος" σημαίνει "δύστηνος", δηλαδή δυστυχισμένος. Πρόσφατα, διατυπώθηκε και η άποψη ότι το τοπωνύμιο Δύστος, ενδέχεται να αφορά σε κάποια κατάδυση ή καταβύθιση η οποία ίσως παραπέμπαι σε ανάλογο γεωλογικό φαινόμενο της περιοχής. 

                              4a

   Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο Δύστο, ανάγονται στη νεολιθική εποχή. Πολλούς αιώνες αργότερα ιδρύεται στον βραχώδη και απόκρημνο λόφο ο οικισμός του Δύστου. Μάρτυρες της κατοίκησης, τα ερείπια των λιθόκτιστων σπιτιών στα βορειοδυτικά και νότια του λόφου. Χαρακτηριστική είναι και η λιθόκτιστη σήραγγα στους δυτικούς πρόποδες του λόφου, η οποία ενδεχομένως χρησιμοποιόταν σε περίπτωση πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης από τους κατοίκους του οικισμού για εξασφάλιση νερού.

                             5a

   Τον 4ο αι π.Χ., ο οικισμός του Δύστου, οχυρώνεται με ισχυρό τείχος και η κορυφή του λόφου με δεύτερο οχυρωματικό περίβολο.

   Σημαντικό στοιχείο για τον καθορισμό των ορίωντου Δύστου, αποτελεί ο εντοπισμός δυο ενεπίγραφων λίθινων όρων, απλές λίθινες στήλες για οριοθέτηση συνόρων και καθορισμό περιοχών που ανήκαν στο δημόσιο.

   Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και τις περιόδους Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας, ο Δύστος πρέπει να ακολούθησε την τύχη της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Εύβοιας. τη συνέχιση της κατοίκησης κατά τους βυζαντινούς χρόνους, μαρτυρούν τα ερείπια βυζαντινών εκκλησιών στη περιοχή.                           

   Η μικρή απόσταση του Δύστου από τη θάλασσα, με πλησιέστερο αγκυροβόλιο το Πόρτο Μπούφαλο, ευνόησε και τις θαλάσσιες επαφές του με τους υπόλοιπους οικισμούς της Εύβοιας και τα παράλια της Αττικής.

  Το 1954, με βασιλικό διάταγμα, το χωριό Ζερμπίσια, μετονομάζεται σε κοινότητα Δύστου, περιλαμβάνοντας και το συνοικισμό του Κουτουμουλά.

                                   7a


           Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο " Δύστος: Πόλις Ευβοίας " της Αθηνάς Χατζηδημητρίου, 2003.

            Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθητές: Στέφανος, Σπύρος και Δέσποινα της ΣΤ΄ τάξης και ο Πέτρος, μαθητής της Ε΄τάξης.